Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Kapitalske naložbe države prehajajo pod okrilje nove agencije

Ljubljana, 29. maja - Z današnjo uveljavitvijo zakona o upravljanju kapitalskih naložb države bodo stekli postopki za prenos vseh kapitalskih naložb v državni lasti, ki so zdaj razdrobljene po različnih ministrstvih, na posebej v ta namen ustanovljeno agencijo.

Zakon določa, da je agencija za upravljanje kapitalskih naložb samostojen in neodvisen državni organ. Pri razpolaganju z državnim premoženjem bo morala ravnati v skladu s strategijo, ki jo bo sprejel državni zbor, ter vsakokratnim letnim načrtom, ki ga bo potrdila vlada. Pri upravljanju kapitalskih naložb bo morala ravnati gospodarno, učinkovito ter s čim manjšimi stroški.

Agencijo bo vodila tričlanska uprava, ki bo z delom predvidoma začela 1. oktobra. Njeno poslovanje bo nadzoroval petčlanski svet agencije, kandidate za člane tako uprave kot sveta pa mora vlada izbrati najpozneje v dveh mesecih. Kdaj bo objavila javni poziv za omenjene funkcije s petletnim mandatom, na finančnem ministrstvu še ne znajo povedati. Novo zaposlovanje sicer ni predvideno.

bg/jb/uk
© STA, 2010