Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Četverica iz afere JBTZ se bo srečala ob obletnici prelomnih dogodkov

Ljubljana, 31. maja - Ob 22. obletnici začetka t.i. afere JBTZ se bodo danes v ljubljanski restavraciji Maxim srečali Janez Janša, Ivan Borštner, David Tasić in Franci Zavrl.

Ljubljana.
Janez Janša, Franci Zavrl, David Tasić in Ivan Borštner.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Janez Janša, David Tasić, Ivan Borštner in Franci Zavrl.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Afera JBTZ se je začela 31. maja 1988, ko so uslužbenci Službe državne varnosti priprli takratnega sodelavca Mladine Janeza Janšo, vojaški varnostni organi pa pripadnika JLA Ivana Borštnerja. Štiri dni kasneje so priprli še novinarja Mladine Davida Tasića, vojaški tožilec pa je obtožil tudi tedanjega urednika Mladine Francija Zavrla.

Po prvih aretacijah je nastal Odbor za varstvo človekovih pravic. Konec julija 1988 je senat vojaškega sodišča četverico obsodil na zaporne kazni. V začetku avgusta 1989 so pogojno izpustili Janšo, za njim pa še Tasića in Zavrla, medtem ko se Borštner aprila 1990 ni vrnil na prestajanje kazni.

Odbor je pred obsodbo četverice organiziral množične proteste. Proces je imel tudi širše politične implikacije, saj je spodbudil nastajanje novih političnih organizacij, med drugim Slovenska demokratična zveza in Socialdemokratska zveza Slovenije, predhodnica SDS.

td/tz/mo
© STA, 2010