Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Ministrstvo pred spremembami v višjem strokovnem šolstvu

Ljubljana, 29. maja - Ministrstvo za šolstvo pripravlja spremembe zakonodaje, ki bodo zaobjele tudi višješolsko strokovno izobraževanje. Vanj je vključenih okoli 16 odstotkov študentske populacije. Po besedah direktorja direktorata za srednje in višje šolstvo Vinka Logaja gre pri višješolskih diplomantih za zelo zaposljive kadre.

Kot je v pogovoru za STA dejal Logaj, opažajo, da so diplomanti višjih strokovnih šol, zlasti na nekaterih področjih, zelo zaposljivi.

Spremembe se bodo dotaknile zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja in zakona o višjem strokovnem šolstvu. Temeljno izhodišče pri spremembah je, da višješolsko izobraževanje predstavlja enega od treh stebrov v terciarnem izobraževanju. Kot eno pomembnih vprašanj, povezanih s problemom fiktivnih vpisov, Logaj izpostavlja načrtovano vzpostavitev centralne evidence študentov, ki bi zajela tudi vpisane v višješolske programe.

Pri tem ni najbolj pomembno, ali bodo evidenco pripravili na ministrstvu za visoko šolstvo ali na šolskem ministrstvu, pač pa je bistvena medsebojna povezanost evidenc. Logaj napoveduje, da bi moral biti osnutek rešitev pripravljen jeseni.

miv/pse
© STA, 2010