Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Gorenju letos 50 milijonov evrov svežega kapitala

Velenje, 28. maja - Delničarji Gorenja so na današnji skupščini na podlagi nasprotnega predloga Kapitalske družbe sprejeli sklep o povečanju osnovnega kapitala v prvem krogu za 25 milijonov evrov, enak znesek bo zagotovljen tudi v drugem krogu, ki bo izveden letošnjo jesen.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je na novinarski konferenci po skupščini povedal, da bodo vse delnice v prvem krogu dokapitalizacije ponujene Mednarodni finančni korporaciji, članici Svetovne banke. Prednostna pravica obstoječih delničarjev pa je izključena. Mednarodna finančna korporacija naj bi 25 milijonov evrov nakazala predvidoma v mesecu dni.

Po oceni Bobinca bo dokapitalizacija skupini Gorenje omogočila še hitrejše izpolnjevanje strateškega načrta, hitrejše vlaganje v razvoj novih izdelkov in storitev, morebitne prevzeme, prestrukturiranje na področju izdelkov za dom in divizije Ekologija, energetika in storitve, ki ima večji potencial rasti.

Takoj po vstopu Mednarodne finančne korporacije v lastniško strukturo Gorenja je predvidena druga dokapitalizacija, ki bo potekala v treh krogih.

lpc/jes
© STA, 2010