Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na Češkem začetek volitev, na katerih se obeta zmaga levice

Praga, 28. maja - Na Češkem se je ob 14. uri odprlo skoraj 15.000 volišč, na katerih bodo danes in jutri volili nov parlament. Javnomnenjske raziskave napovedujejo zmago levih socialdemokratov (ČSSD) pred desno Državljansko demokratično stranko (ODS).

ČSSD, ki med drugim zagovarja višje davke in nasprotuje povečanju števila vojakov v Afganistanu, se obeta okoli 30 odstotkov glasov, medtem ko naj bi jih ODS prejela okoli 20. A obeti, da bodo Čehi po dolgotrajnih političnih viharjih končno dobili stabilno vlado, niso svetli.

Socialdemokrati bodo lahko namreč vladali le ob pomoči enega ali več koalicijskih partnerjev, pri čemer pa bodo imeli precej omejeno izbiro, saj večini strank sodelovanje z njimi ne diši. Med drugim ČSSD očitajo, da je volivce zavajala z nerealnimi obljubami o višjih javnih izdatkih, katerih uresničitev bi bila v času gospodarske krize za državo uničujoča.

Volitve bodo potekale danes do 22. ure ter jutri od 8. do 14. ure. Takoj po jutrišnjem zaprtju volišč bodo objavljeni izidi vzporednih volitev, do večera pa naj bi izide volitev, sicer še ne povsem dokončne, razglasila tudi državna volilna komisija.

jav/jk
© STA, 2010