Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Tuji gosti v Sloveniji najmanj zapravili lani poleti

Ljubljana, 28. maja - Povprečni dnevni izdatek na tujega turista, nastanjenega v hotelu v Sloveniji, je lani aprila znašal 164 evrov, v poletnih mesecih 119 evrov, decembra lani pa 158 evrov. Najnižji povprečni dnevni izdatki tujega hotelskega turista so bili lani aprila v obmorskih krajih, v poletnih mesecih v zdraviliških krajih, decembra pa v Ljubljani, so sporočili iz državnega statističnega urada.

Primerjava povprečnih izdatkov tujega turista v hotelu med najpomembnejšimi trgi kaže, da so že tradicionalno po višini povprečnih izdatkov na prvem mestu turisti iz Italije. Aprila lani je povprečno dnevno najmanj porabil hotelski turist iz Nemčije, v poletnih mesecih in v decembru pa turist iz Avstrije.

Tuji turist v kampu je v poletnih mesecih porabil na dan povprečno 44 evrov, kar je 2,7-krat manj kot tuji turist v hotelu. Med tujimi turisti v kampih so v povprečju dnevno porabili največ denarja tisti, ki so bivali v gorskih krajih, najmanj pa tisti, ki so bivali v zdraviliških krajih.

bdo/jes/jes
© STA, 2010