Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Čehi se danes v luči gospodarske krize podajajo na volišča

Praga, 28. maja - Češki volivci bodo danes in jutri volili nov parlament. Največ poslanskih sedežev se tudi tokrat obeta levim socialnim demokratom (ČSSD) in desni Državljanski demokratični stranki (ODS). Medtem ko prvi v luči krize obljubljajo višje pokojnine in nadomestila za brezposelne, drugi svarijo pred ponovitvijo grškega scenarija.

Tema, ki je najbolj zaznamovala predvolilno tekmo, je bilo upravljanje z javnimi financami, ki na Češkem - tako kot bolj ali manj povsod v Evropi - močno občutijo posledice globalne gospodarske krize.

ČSSD pod vodstvom karizmatičnega Jirija Paroubeka se je odločila zanemariti naraščajoči javni dolg in volivcem obljublja povečanje javnih izdatkov. ODS nasprotno svari pred prevelikim zapravljanjem, ki jim ga obljublja ČSSD, in grozi z bankrotom države.

Javnomnenjske raziskave ČSSD napovedujejo slabih 30, ODS pa dobrih 20 odstotkov glasov. Poleg doslej tretje najmočnejše stranke komunistov naj bi se v parlament uvrstili še dve novi stranki - TOP 09 in Javne zadeve.

jav/vr
© STA, 2010