Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Obama: Izlitje nafte za vlado prioriteta številka ena

Washington, 28. maja - Ameriški predsednik Barack Obama je včeraj zagotovil, da se njegova administracija od samega začetka intenzivno in z vsemi razpoložljivimi sredstvi spopada z izlitjem nafte v Mehiškem zalivu.

ZDA.
Ameriški predsednik Barack Obama.
Foto: EPA/STA
Arhiv EPA/STA

Napovedal je tudi nekaj novih ukrepov za preprečitev podobne krize v prihodnje, pri čemer je med drugim podaljšal moratorij na izdajanje novih dovoljenj za vrtanje nafte v morju ter odložil izdajanje najemnih pogodb za izkoriščanje nafte ob obali Aljaske, Virginije in drugje. Predsednik ZDA je tudi znova zagotovil, da bo britanski BP plačal za vso nastalo škodo.

Obama se sooča z vse glasnejšimi kritikami, da je odgovor zvezne vlade na izlitje nafte iz vrtine družbe BP v Mehiškem zalivu nezadosten. Kot je zatrdil, razume razočaranje in jezo Američanov, a hkrati je moral priznati, da zvezna vlada nima na voljo boljših tehnoloških zmogljivosti za zaustavitev iztekanja nafte, kot jih ima družba BP.

Tej družbi je sicer včeraj uspelo upočasniti iztekanje nafte iz vrtine v Mehiškem zalivu, a strokovnjaki opozarjajo, da je še prezgodaj za razglasitev zmage v pet tednov trajajoči okoljski drami.

Skupina strokovnjakov, ki jo je ustanovila ameriška vlada, pa je medtem ocenila, da je iz vrtine iztekalo precej več nafte, kot je trdil BP. Po novih ocenah je tako v morje izteklo že med 72 in 147 milijonov litrov nafte, s čimer je tragedija v Mehiškem zalivu že krepko presegla nesrečo tankerja Exxon Valdez pri Aljaski leta 1989.

kku/rp/jav/jav
© STA, 2010