Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na Ptujskem kriza na trgu delovne sile pojenjuje

Ptuj, 30. maja - Razmere na trgu delovne sile na območju Ptuja se letos vendarle umirjajo. Kljub večjemu povpraševanju po delovni sili in nižanju števila brezposelnih pa to območje po besedah direktorja ptujske območne službe zavoda za zaposlovanje Tomaža Žirovnika z 12,7-odstotno stopnjo registrirane brezposelnosti ostaja nad slovenskim poprečjem.

Lani so na Ptujskem doživeli precejšnje pretrese, saj se je velikim delodajalcem, ki so prvi začutili gospodarsko krizo, čez leto pridružilo še veliko manjših, ki so bili na njih tudi večinoma vezani. Kriza je prizadela zlasti kovinsko in avtomobilsko industrijo, tako da so lani beležili kar 55-odstotno rast števila brezposelnih.

Kot je dejal Žirovnik, po še vedno kritičnem januarju od februarja dalje beležijo precejšnje zmanjšanje števila brezposelnih. Vsak mesec se je njihovo število zmanjšalo za okoli 100 do 200, tako da potrebe po delu mesečno naraščajo za okoli pet odstotkov. Iz lanskih kritičnih 5200 so konec aprila prišli na okoli 4700 brezposelnih.

gm/mo
© STA, 2010