Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

EURES: Mladi bolj izpostavljeni delu z nižjo stopnjo varnosti

Maribor, 27. maja - Stopnja brezposelnosti med mladimi v Sloveniji ni kritična, bolj zaskrbljujoče je to, da je ta skupina bolj izpostavljena vrstam dela z nižjo stopnjo varnosti, je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedala predstavnica evropskega omrežja javnih služb za zaposlovanje EURES Valerija Okorn.

Brezposelnost mladih v Sloveniji se sicer v zadnjem času zmanjšuje. Medtem ko je bilo ob koncu leta 2009 po podatkih zavoda za zaposlovanje brez dela 15,4 odstotka vseh starih do 26 let, se je aprila letos njihov delež znižal na 14,6 odstotka.

Najpogostejši razlog prijave v evidenco brezposelnih pri mladih je iztek zaposlitve za nedoločen čas, tretjina pa je iskalcev prve zaposlitve.

Povprečna čakalna doba prijavljenih mladih na zavodu je aprila letos znašala 8,1 meseca, pri vseh drugih pa 19,5 meseca, kar pomeni, da se mladi veliko hitreje zaposlujejo kot druge skupine brezposelnih. Največ brezposelnih mladih je s peto in prvo stopnjo izobrazbe, sledijo tisti s četrto stopnjo.

ase/jb
© STA, 2010