Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Gibanje opozarja na namero ZZZS za uvedbo sistema generičnega predpisovanja zdravil

Ljubljana, 27. maja - V Gibanju za ohranitev javnega zdravstva opozarjajo, da namerava zavod za zdravstveno zavarovanje z jesenjo uvesti sistem generičnega predpisovanja zdravil. Članica gibanja Milka Krapež poudarja, da bo imela taka nestrokovna rešitev za bolnike negativne posledice.

Farmacevtka Nada Irgolič je na današnji novinarski konferenci gibanja opozorila, da strokovni argumenti govorijo proti takemu sistemu, ki ga imajo le v štirih državah na svetu.

Farmacevt bo moral bolniku izdati najcenejše zdravilo z učinkovino, ki mu jo bo predpisal zdravnik. Pri kroničnih bolnikih je teoretično možno, da bo bolnik dobil v enem letu štiri različna zdravila za neko bolezen, opozarja Krapeževa.

Na zavodu za zdravstveno zavarovanje in agenciji za zdravila, ki načrtujeta nov sistem, nimajo nobenega izračuna, ki bi dokazal pozitivne učinke tega sistema in potencialne stroške zaradi zdravljenja zapletov ob menjavi zdravil. Po oceni Irgoličeve snovalci sistema razmišljajo le o finančnih učinkih, ne pa o koristi ljudi.

td/miv
© STA, 2010