Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

AIS: V Sloveniji kršene pravice izbrisanih in diskriminacija romske skupnosti

Ljubljana, 27. maja - Slovenija se je v letnem poročilu Amnesty International o stanju človekovih pravic v svetu znova znašla zaradi kršenja pravic izbrisanih in diskriminacije romske skupnosti. Kljub temu pa je vodja projektov Amnesty International Slovenije Blaž Kovač na današnji novinarski konferenci poudaril, da je letos na teh področjih prišlo do napredka.

Pomembnejša tema, ki je vsako leto prisotna v slovenskem poročilu, je vprašanje reševanja položaja izbrisanih. V Sloveniji smo letos doživeli pomemben napredek na temu področju, saj je DZ sprejel zakonodajne spremembe, ki bodo omogočale povrnitev statusa veliki večini izbrisanih.

V letno poročilo je vključen tudi položaj romske skupnosti v Sloveniji. Kovač je opozoril na zaskrbljujoč položaj izobraževanja Romov. Največjo težavo vidi na področju predšolske vzgoje, kjer ugotavlja, da velika večina romskih otrok ne obiskuje predšolske vzgoje, zaradi česar jih veliko pride v prvi razred osnovne šole brez primernega znanja slovenskega jezika.

jaz/tz
© STA, 2010