Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Vlada danes o noveli zakona o sistemu plač v javnem sektorju

Ljubljana, 27. maja - Vlada bo na današnji seji med drugim obravnavala novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju. S sindikati javnega sektorja so namreč v sredo parafirali usklajene člene zakona, ki jih bo danes obravnavala vlada. Obstaja pa možnost, da bo vlada v novelo vključila tudi neusklajena člena o znižanju položajnega dodatka in dodatkov v času dežurstva.

Doslej so med drugim uskladili spremembo plačne lestvice s 1. julijem, ko naj bi se plače povišale za polovico predvidene inflacije, tj. za 0,65 odstotka. Usklajen je tudi člen, ki pomeni uresničitev ustavne odločbe glede varovanih plač varuhinje človekovih pravic, njenih namestnikov in hkrati tudi drugih funkcionarjev, ki so v sistemu varovane plače. Bistvena novost je ustanovitev inšpekcije za področje plač.

Vlada bo DZ predlagala obravnavo novele po skrajšanem postopku. Pričakujejo namreč, da bo DZ spremembe zakona obravnaval že na junijski seji, ker naj bi spremenjena plačna lestvica veljala že za obračun plač od 1. julija.

apo/td
© STA, 2010