Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

DS izglasoval odložilni veto na zakon o udeležbi delavcev pri dobičku

Ljubljana, 26. maja - Državni svetniki so danes izglasovali odložilni veto na zakon o udeležbi delavcev pri dobičku, ki v delu predvideva obvezno delitev dobička. Zakon bo moralo v ponovnem glasovanju potrditi vsaj 46 poslancev.

Dopolnjeni zakon o udeležbi delavcev pri dobičku, ki so ga poslanci sprejeli 20. maja, po eni strani poenostavlja postopke in uvaja nove davčne olajšave tako za podjetja kot za zaposlene pri delitvi dobička, obenem pa določa, da se mora ob odločitvi skupščine delničarjev družbe, da razdeli več kot 25 odstotkov bilančnega dobička, najmanj četrtino te vsote obvezno nameniti delavcem.

Zahtevo za veto je vložila interesna skupina delodajalcev, ki je opozorila predvsem na to, da bi imela obvezna delitev dobička izrazito negativne družbene učinke in bi na srednji in dolgi rok ustvarila nekonkurenčne gospodarske pogoje.

Obenem so opozorili tudi, da gre za nesorazmeren poseg v pravice lastnikov kapitala, ki ne sledi ustavnim določilom, da mora imeti lastnina tudi socialno funkcijo.

jes/mke
© STA, 2010