Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Sindikat ministrstva za obrambo opozarja na kršenje pravic vojakom

Ljubljana, 26. maja - Sindikat ministrstva za obrambo opozarja na kršenje pravic vojakom pri uveljavljanju varstva v času nosečnosti in starševstva. Po besedah sekretarja sindikata Marjana Laha lahko vsi delavci v javni upravi uveljavljajo pravice na podlagi 190. člena zakona o delovnih razmerjih, ki ureja varstvo delavca v času nosečnosti in starševstva v zvezi z nočnim in nadurnim delom. Mnogi slovenski vojaki pa so za to pravico prikrajšani.

Ob tem so opozorili tudi ureditev v zakonu o obrambi, da pripadniki Slovenske vojske po 45. letu ne morejo več delati kot vojaki. S tem se po besedah sindikata poslabšuje finančni in statusni položaj zaposlenim za nedoločen čas, težava pa se pojavi predvsem pri vojakih s pogodbami za določen čas, ki jim s to starostjo preneha delovno razmerje.

Sindikat je na to problematiko že večkrat opozoril ministrstvo za obrambo, ki je obljubilo rešitve, vendar jih še ni pripravilo. Predlagali so tudi ustanovitev delovne skupine, ki bi s socialnim dialogom reševala probleme znotraj vojske, vendar se skupina doslej ni sestala niti enkrat.

ago/td/td
© STA, 2010