Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na Cipru prvi pogovori o združitvi otoka po izvolitvi Erogluja

Nikozija, 26. maja - Ciprski Grki in Turki so danes po daljšem premoru opravili nov krog pogajanj o ponovni združitvi desetletja razdeljenega otoka. To so bili prvi pogovori, odkar so ciprski Turki na aprilskih volitvah položaj predsednika zaupali nacionalistu Dervisu Erogluju, kar je med ciprskimi Grki sprožilo strahove, da bodo pogajanja propadla.

Posrednik ZN v pogajanjih o ponovni združitvi Cipra Alexander Downer je grški in turški strani ob začetku pogovorov prebral sporočilo generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona, ki je obe strani opozoril, da je mirovni proces na pomembni točki, in posvaril, da se čas izteka.

Pogovori, na katerih sta sodelovala Eroglu in predsednik ciprskih Grkov Demetris Hristofias, so se danes končali brez konkretnega napredka, nadaljevali pa se bodo 3. junija. Kot je povedal Downer, sta oba voditelja danes potrdila, da se pogajanja obnovijo tam, kjer so bila prekinjena. To je precejšen dosežek, saj je obstajala bojazen, da bo Eroglu zahteval, da se pogajanja začnejo znova.

jav/mlj
© STA, 2010