Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Veleposlaništvo ZDA: Hrvaška izjava je enostranska v vseh pogledih

Ljubljana, 26. maja - Hrvaška izjava, ki so jo priložili k arbitražnemu sporazumu s Slovenijo, je enostranska v vseh pogledih, je danes za STA zatrdil odpravnik poslov na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani Bradley Freden. Trditev, da sta strani o tej izjavi skupaj obvestili ZDA, je povsem napačna, je še zatrdil.

Slovenija in Hrvaška nikoli nista predložili skupne izjave Združenim državam Amerike, je pojasnil Freden. Po njegovem mnenju sicer postaja razprava pred referendumom v Sloveniji zelo čustvena in pri tem včasih prihaja tudi do zlorabe dejstev.

Po mnenju ZDA je arbitražni sporazum "pravičen in uravnotežen" ter predstavlja model za celotno regijo, kako reševati spore na racionalen in urejen način. Freden ga je označil kot triumf slovenske diplomacije, pa ne zgolj za to vlado ali pa za eno ali drugo stranko, ampak za slovenske diplomate. Ti so dosegli zelo dober sporazum, gre pa verjetno za zadnjo možnost za rešitev tega vprašanja, preden Hrvaška postane članica EU, je Freden dodal v pogovoru za STA.

np/sk
© STA, 2010