Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

DZ danes na izredni seji o arbitražnem sporazumu

Ljubljana, 26. maja - DZ bo v nadaljevanju izredne seje danes na zahtevo skupine 37 poslancev opozicijskih SDS, SLS in SNS razpravljal o novih okoliščinah, ki so glede arbitražnega sporazuma prišle v javnost po razpisu referenduma o sporazumu. Razprava naj bi trajala deset ur, v središču pa bodo izjave premiera Boruta Pahorja in hrvaška enostranska izjava.

Opozicijski poslanci so sklic seje zahtevali potem, ko je premier Pahor dejal, da je bilo s hrvaško premierko Jadranko Kosor dogovorjeno, da Slovenija dobi teritorialni stik z odprtim morjem. Zagreb je to zanikal. Dodaten dokaz, da to ni res, naj bi bila še hrvaška enostranska izjava, da ničesar v arbitražnem sporazumu ni mogoče smatrati kot pristanek Hrvaške na zahtevo Slovenije po teritorialnem stiku z odprtim morjem.

Ob tem Zagreb v izjavi trdi, da jo je sprejel v dogovoru s slovensko stranjo in da sta državi 29. oktobra lani z njo seznanili švedsko predsedstvo EU in ZDA. To je za STA zanikala švedska veleposlanica v Sloveniji Inger Ultvedt, zanikala pa sta tudi slovensko zunanje ministrstvo in premier Pahor.

vr/np/vr
© STA, 2010