Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Predlog upokojevanja za delodajalce boljši, za sindikate gre vlada predaleč

Ljubljana, 25. maja - Sindikati bodo vztrajali na upokojitvenih pogojih, ki bodo realni za večino delavk in delavcev, je o zadnjem vladnem predlogu pokojninskega zakona za STA dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. Tako sindikati kot delodajalci predlog še preučujejo, a je ta za delodajalce po besedah generalnega sekretarja Združenja delodajalcev Slovenije Jožeta Smoleta sprejemljiv.

Na včerajšnjihih pogajanjih o pokojninski reformi je vlada predstavila dopolnjeni predlog novega pokojninskega zakona, s katerim se podaljšujejo prehodna obdobja. Po predlogu bi moški polno pokojnino lahko dosegli tudi pri starosti 60 let in 43 letih pokojninske dobe, ženske pa pri starosti 58 let in 41 letih pokojninske dobe.

Delodajalci in sindikati bodo predlog preučili ter svoja stališča oblikovali do 8. junija, ko bodo z vlado znova sedli za pogajalsko klop.

Sindikati bodo po Semoličevem vztrajali na spodnji starostni meji za upokojitev 60 let in zahtevani pokojninski dobi 40 let za moške in 38 let za ženske.

vi/tvr/miv
© STA, 2010