Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Vrhovno sodišče sodniku ni priznalo izplačila razlike plače, Zalar z odločitvijo zadovoljen

Ljubljana, 25. maja - Vrhovno sodišče je ugodilo reviziji v zvezi s plačilom razlike plače sodnikom ter zavrnilo zahtevek tožnika, mariborskega sodnika Igorja Strnada. Ta je za obdobje med 1. julijem 2005 in 31. decembrom 2007 terjal izplačilo neizplačane razlike plače v neto višini slabih 14.000 evrov. S tem je po mnenju sodišča za enake situacije nakazana tudi pričakovana smer odločanja sodišč nižje stopnje.

Ljubljana.
Minister za pravosodje Aleš Zalar.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Po mnenju senata delovnega oddelka vrhovnega sodišča ne drži, da je komisija državnega zbora odločila o znižanju osnove sodniške plače. Na tak način so poslanci znižali osnovo za obračun svoje plače. Zakon o sodniški službi pa je določil, da je osnova za obračun sodniške plače tista osnova, ki je določena za poslance.

Pravosodni minister Aleš Zalar je z odločitvijo sodišča zadovoljen. Ker gre za precedenčni primer, upa, da bodo ostali tožniki odstopili od zahtevkov. Odločitev sodišča je po Zalarjevem pomembna z vidika državnega proračuna ter dokazuje nepristranost sodnikov.

Ob Strnadovi napovedi ustavne pritožbe je Zalar ocenil, da gre za prosto odločitev vsakega posameznika, čeprav ne bi bilo smotrno sodni sistem obremenjevati z množičnimi tožbami.

miv/apo/mkr/apo
© STA, 2010