Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Silajdžić po 18 letih danes prvič na obisk v Srbijo

Beograd, 25. maja - Predsedujoči predsedstvu BiH, Bošnjak Haris Silajdžić bo danes prvič po začetku vojne v BiH leta 1992 obiskal Srbijo. V Beograd bo prispel na povabilo srbskega predsednika Borisa Tadića. Ta je Silajdžića v Beograd povabil po t.i. Carigrajski deklaraciji, ki so jo pred mesecem dni skupaj podpisali Tadić, Silajdžić in turški predsednik Abdullah Gül.

Ljubljana.
Predsedujoči predsedstvu BiH Haris Silajdžić.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Po ocenah političnih analitikov bi lahko obisk, ki bo sicer delovni in ne uraden ter bo potekal brez uradnega stališča predsedstva BiH, predstavljal nov premik v odnosih med državama. So pa obisk že ostro kritizirali politiki v Banja Luki, ki ga razumejo kot "novo zaušnico", potem ko so kot tako dojeli že omenjeno Carigrajsko deklaracijo. Kritičen je bil tudi srbski član predsedstva BiH Nebojša Radmanović.

Med temami današnjih pogovorov naj bi bili nedavna aretacija medvojnega člana predsedstva BiH Ejupa Ganića v Londonu, po mnenju Sarajeva nepravična obsodba Ilije Jurišića na 12 let zapora zaradi napada na pripadnike JLA, ki so se leta 1992 umikali iz Tuzle, ter vprašanja nasledstva po nekdanji SFRJ in s tem povezana usoda premoženja podjetij BiH v Srbiji.

jav/jk
© STA, 2010