Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Lee: Južna Koreja za Severno Korejo pred Varnostni svet Združenih narodov

Seul/Washington, 24. maja - Južnokorejski predsednik Lee Myung Bak je danes napovedal, da bo zaradi potopitve južnokorejske ladje primer Severne Koreje predal pred Varnostnemu svetu ZN ter da Seul ne namerava več tolerirati severnokorejske krutosti.

Zagrozil je tudi, da bo Pjongjang plačal za napad s torpedom, zaradi katerega je potonila južnokorejska vojaška ladja. Južnokorejski predsednik je napovedal, da bo Seul prekinil medkorejsko blagovno menjavo ter severnokorejskim ladjam prepovedal prehod prek južnokorejskih voda. Južnokorejski odgovor na potopitev ladje je danes podprla tudi Bela hiša.

Južnokorejske reakcije so odgovor na ugotovitve mednarodne preiskave minuli teden, s katero so ugotovili, da je južnokorejsko vojaško ladjo 26. marca potopil severnokorejski torpedo. Umrlo je 46 mornarjev, kar je za Južno Korejo najhujša vojaška nesreča po korejski vojni med letoma 1950-1953.

Grožnje prihajajo tudi s strani Severne Koreje. Na napoved južnokorejskega obrambnega ministrstva, da naj bi po šestih letih na meji med Korejama ponovno začela s propagando proti Severni Koreji, se je Pjongjang odzval z napovedjo, da bodo na zvočnike, ki naj bi jih postavili ob meji, streljali.

mlj/sk
© STA, 2010