Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zasvojenost z igrami na srečo resen problem med srednješolci

Nova Gorica, 22. maja - Med komaj polnoletnimi mladimi je na Goriškem 2,57 odstotka, na Dolenjskem pa kar 3,73 odstotka patoloških odvisnikov z igrami na srečo, med katerimi prevladujejo fantje. To je pokazala raziskava, ki jo je opravila novogoriška Fakulteta za uporabne družbene študije in katere rezultati so po besedah dekana Matevža Tomšiča zaskrbljujoči.

Omenjena raziskava, ki jo je fakulteta opravil med 1113 srednješolci na Goriškem in Dolenjskem, je pokazala na veliko odvisnost mladih tako od klasičnih kot posebnih iger na srečo, najbolj priljubljene pa so športne stave in kartanje s prijatelji za denar. Bolj kot so novogoriški raziskovalci pričakovali, pa so med mladimi priljubljene tudi igre na srečo, ki jih prirejajo v živo, torej v igralnicah.

Kot še kaže raziskava, mladi med igre na srečo zaidejo predvsem zaradi radovednosti, sprostitve in razvedrila. Vodja ambulante za zdravljenje odvisnosti v Novi Gorici Miha Kramli ob tem opozarja, da so nekemične odvisnosti - torej od iger na srečo in interneta - veliko hujše od kemičnih odvisnosti - alkohola, tobaka ali prepovedanih drog - in so tudi težje ozdravljive.

pa/rr/pa
© STA, 2010