Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Lokalne volitve v Črni gori pomemben test za opozicijo

Podgorica, 23. maja - Opozicija v Črni gori je danes, ko bodo v 14 občinah potekale lokalne volitve, pred veliko preizkušnjo. Opozicijskim politikom je namreč tokrat prvič po uvedbi večstrankarskega sistema pred 20 leti uspelo preseči medsebojna rivalstva in oblikovati široko zavezništvo.

Zavezništvu, imenovanemu Boljša Črna gora, so se pridružile tri največje opozicijske stranke - Socialistična ljudska stranka, Nova srbska demokracija in Gibanje za spremembe -, poleg njih pa še devet manjših zunajparlamentarnih strank. S svojimi kandidati bo zavezništvo nastopilo v 12 od 14 občin, v katerih bodo izbirali novo vodstvo.

Izida volitev po ocenah analitikov tokrat ne gre napovedati. V zmago so prepričani tako v vladajoči koaliciji kot v opoziciji, a vse dosedanje volitve so pokazale, da Črnogorci niso naklonjeni spremembam oblasti.

Največ pozornosti bo sicer namenjene volitvam v Podgorici, kjer že deset let županuje Miomir Mugoša, visoki funkcionar vladajoče Demokratske stranke socialistov in tesen sodelavec premiera Mila Đukanovića.

jav/mlj
© STA, 2010