Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Drevi osrednja slovesnost ob 20. obletnici Demosove vlade

Ljubljana, 24. maja - Ljubljana bo drevi gostila osrednjo slovesnost ob 20. obletnici imenovanja prve demokratično izvoljene slovenske vlade. Slavnostna govornika bosta prvi predsednik vlade Lojze Peterle in aktualni premier Borut Pahor. Na volitvah aprila 1990 je koalicija Demos zmagala in oblikovala vlado, ki je izpeljala nekatere za osamosvojitev ključne poteze.

Na prvih povojnih večstrankarskih volitvah 8. aprila 1990 je največ glasov dobila Demokratična opozicija Slovenije ali na kratko Demos. Največ glasov znotraj Demosa so zbrali Slovenski krščanski demokrati, ki so na podlagi predvolilnega dogovora dobili tudi mandatarja v osebi predsednika SKD Lojzeta Peterleta. Skupščina je Peterletovo vlado potrdila 22. maja.

Za časa Demosove vlade je prišlo do plebiscita decembra 1990 in nato junija 1991 do osamosvojitve in desetdnevne vojne, v kateri je Slovenija obranila svojo neodvisnost.

Osrednja državna slovesnost je bila sicer sprva načrtovana za 16. maj, torej na isti dan kot Demosova proslava ob 20. obletnici demokratičnih sprememb in ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite, ki se je odvila v Pristavi pri Stični.

miv/jk
© STA, 2010