Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Kristjani danes praznujejo binkoštno nedeljo

Ljubljana, 23. maja - Kristjani danes praznujejo binkoštno nedeljo, s katero bodo sklenili velikonočni čas. Binkošti, ki jih obeležujejo 50 dni po veliki noči, so spomin na prihod Svetega Duha. Na ta dan je namreč po svetopisemskem sporočilu nad zbrane učence in Marijo prišel Sveti Duh. Po cerkvah bodo danes potekale številne slovesnosti.

Ljubljana, vlada.
Evangeličanski škof Geza Erniša.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Evangeličanski škof Geza Erniša.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Po binkoštih se v Katoliški cerkvi nadaljuje liturgični čas med letom, ki traja do konca cerkvenega leta oziroma do začetka adventnega časa, so sporočili s Slovenske škofovske konference. Binkošti so sicer v Katoliški cerkvi poleg velike noči, božiča in Marijinega vnebovzetja eden od štirih največjih praznikov.

Kot je za STA pojasnil evangeličanski škof Geza Erniša, binkoštni dan razumejo kot ustanovni dan Cerkve, ker je tako pomemben, pa ga obhajajo dva dni. Prav tako so binkošti velik praznik pri pravoslavnih vernikih. Ker so letos tudi pravoslavni, ki sicer uporabljajo julijanski koledar, veliko noč praznovali na isti dan kot katoličani in evangeličani, tudi oni binkošti praznujejo danes.

spc/pa
© STA, 2010