Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Vlada ne nasprotuje določitvi novega praznika - dneva Primoža Trubarja

Ljubljana, 20. maja - Vlada ne nasprotuje predlogu skupine poslancev o spremembi zakona o praznikih in dela prostih dneh, ki 8. junij določa za dan Primoža Trubarja. Vztrajajo pa na jasnejši določitvi razmerja med dnevom reformacije in novim praznikom, dosledni razvrstitvi obeh v dolgoročno sistematizacijo državnih proslav in prikazu vseh morebitnih finančnih posledic.

Predlog spremembe zakona je državnemu zboru v obravnavo predložila skupina poslancev s prvopodpisanim poslancem SD Samom Bevkom. Vlada je o njem sprejela mnenje in ga posreduje državnemu zboru, so zapisali v gradivu po seji vlade.

Glede na to, da se s predlagano spremembo zakona število dela prostih dni ne bi povečalo, vlada predlogu načeloma ne nasprotuje. Kot so opozorili, pa je veljavna ureditev v Sloveniji glede števila praznikov na zgornji meji v primerjavi z ureditvami v drugih državah EU. Po njihovem mnenju je dosedanje praznovanje dneva reformacije 31. oktobra že potekalo v znamenju protestantskih piscev, posebej Primoža Trubarja.

spc/pa
© STA, 2010