Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Tajska vlada večinoma zadušila proteste

Bangkok, 20. maja - Tajska vlada je danes sporočila, da je večinoma uspela zadušiti več kot deset tednov trajajoče proteste v Bangkoku. Vladne sile sicer danes še naprej posredujejo proti manjšim skupinam protestnikov, življenje v tajski prestolnici pa se medtem vrača na običajne tire.

Oblastem so se danes predali še trije voditelji protivladnih protestov, potem ko se je že v sredo predalo pet najvišjih voditeljev rdečesrajčnikov.

Razmere zunaj tajske prestolnice pa so še naprej napete. Po poročanju državne televizije je bila v provinci Khon ken na severovzhodu Tajske ubita ena oseba, 14 jih je bilo ranjenih.

Od začetka protestov 12. marca je bilo ubitih najmanj 83 ljudi, večinoma civilistov, skoraj 1800 pa jih je bilo ranjenih. Od tega je bilo 51 protestnikov ubitih od 13. maja dalje, ko se je nasilje znova okrepilo.

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Human Rihgts Watch je danes sporočila, da sta med protesti grobo kršili človekove pravice obe strani - tako vlada kot protestniki.

mc/jav
© STA, 2010