Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Poslanci izglasovali zakon o šolski prehrani

Ljubljana, 20. maja - Poslanci DZ so s 45 glasovi za in enim proti potrdili zakon o šolski prehrani, ki subvencijo za malico širi na učence, hkrati pa ukinja brezplačno malico za dijake. Zakon vsem zagotavlja subvencijo v višini dveh tretjin cene malice ter predvideva dodatno subvencijo v višini ene tretjine oziroma ene šestine cene malice za socialno šibkejše.

Zakon prav tako šolam daje možnost, da posameznikom dodelijo dodatno subvencijo zaradi posebnih okoliščin, v katerih se znajdejo, kot so dolgotrajne bolezni, smrt v družini, nenadna brezposelnost in naravne nesreče.

Ob razpravi v drugi obravnavi predloga zakona so poslanci sicer zavrnili dopolnilo SDS, ki bi brezplačno malico omogočilo vsem. Kot je takrat dejal šolski minister Igor Lukšič, bi za to potrebovali dodatnih 20 milijonov evrov letno. Lukšič je opozoril tudi na neskladje sedanjega zakona o subvencioniranju dijaške prehrane s sistemom subvencioniranja obrokov v osnovnih šolah. Pri pripravi novega zakona so po njegovih besedah sledili kriteriju pravičnosti.

spc/pa
© STA, 2010