Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

DZ sprejel spremembe treh davčnih zakonov

Ljubljana, 20. maja - DZ je sprejel novele treh davčnih zakonov, ki jih je vlada pripravila, da bi razbremenila zavezance, jih spodbudila k zaposlovanju ter vlaganjem v raziskave in razvoj, hkrati pa omogočila lažje in cenejše zadolževanje oz. pridobivanje finančnih sredstev.

DZ je novele zakonov o dohodnini, o davku od dohodkov pravnih oseb ter o davčnem postopku sprejel soglasno. Kot je dopoldne povedala državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar, si vlada od njihove uveljavitve obeta razvoj in nadaljnjo rast gospodarstva.

Z novelama zakonov o dohodnini ter o davku od dohodkov pravnih oseb se bo uvedla nova olajšava za zaposlovanje težje zaposljivih oseb, to je mlajših od 26 let in starejših od 55 let, hkrati pa na 40 odstotkov zvišala splošna olajšava za vlaganja v raziskave in razvoj. Obe bosta veljali že za leto 2010.

Obresti iz dolžniških vrednostnih papirjev gospodarskih družb po novem za nerezidente ne bodo več obdavčene, medtem ko se za rezidente uveljavlja obveznost oddaje napovedi za odmero davka.

bg/arh/arh
© STA, 2010