Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Clegg napovedal veliko prevetritev britanske politike

Pariz, 19. maja - Namestnik britanskega premiera in vodja liberalnih demokratov Nick Clegg je v prvem odmevnejšem govoru po oblikovanju nove vlade v Londonu zatrdil, da bo vlada poskrbela za največjo prevetritev britanske politike od 19. stoletja dalje. Liberalni demokrati so sicer že ob podpisu koalicijske pogodbe s konservativci napovedali številne reforme.

Velika Britanija, London.
Vodja liberalnih demokratov Nick Clegg.
Foto: EPA/STA
Arhiv STA

Velika Britanija, London.
Vodja liberalnih demokratov Nick Clegg.
Foto: EPA/STA
Arhiv STA

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, se je Clegg v današnjem govoru zavzel za reforme, ki bi državljanom prinesle mnogo večji nadzor nad delom države. Kot je dejal, si politika s tem želi povrniti zaupanje državljanov. Slednjega so v lanskem letu po besedah Clegga zapravili predvsem poslanci s svojimi finančnimi škandali.

Clegg je danes med drugim še napovedal, da bo nova koalicijska vlada ukinila nepotrebne zakone ter politiko približala ljudem, jo napravila transparentno in obenem decentralizirala moč v državi.

Liberalni demokrati so v koalicijsko vlado vstopili po parlamentarnih volitvah, ki so v Veliki Britaniji potekale 6. maja.

dl/jav/dl
© STA, 2010