Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na Severnoprimorskem stopnja brezposelnosti pod slovenskim povprečjem

Nova Gorica, 19. maja - Čeprav so v letu 2009 na Zavodu za zaposlovanje Nova Gorica zabeležili kar 85 odstotkov več prijav v brezposelnost kot leto poprej, je stopnja brezposelnosti še vedno pod slovenskim povprečjem in je marca 2010 znašala 8,6 odstotka. Stopnja registrirane brezposelnosti je od najnižje porasla na najvišjo med regijami osrednje in zahodne Slovenije.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica območne službe Zavoda za zaposlovanje Nova Gorica Lučila Hvala, je bilo v lanskem letu kar za 39 odstotkov manj prostih delovnih mest. Za 2491 oseb pa se zmanjšalo tudi število delovno aktivnega prebivalstva. Za 2,6-krat je večje tudi število prejemnikov denarnega nadomestila zaradi brezposelnosti.

Direktorica je še povedala, da so pričakovanja v letošnjem letu nekoliko bolj optimistična, saj se povečuje število prostih delovnih mest. Za 40 odstotkov se je zmanjšalo le število prostih delovnih mest v gradbeništvu. Delodajalci so do konca leta napovedali 555 presežnih delavcev, največ naj bi jih prišlo iz razvedrilnih in predelovanih dejavnosti ter gradbeništva.

rr/mke/mke
© STA, 2010