Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Jelušičeva sprejela osamosvojitelje, ki niso oddali orožja JLA

Ljubljana, 19. maja - Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je sprejela predstavnike 16 občin oziroma občinskih štabov Teritorialne obrambe, ki pred 20 leti niso oddali orožja pod nadzor takratne JLA. Jelušičeva je ob tem poudarila, da je bilo njihovo takratno ravnanje pogumno, toliko bolj zato, ker se ni vedelo, kako se bo obrnila zgodovina.

Ljubljana.
Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Maribor.
Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Če bi se takratni dogodki odvili kako drugače, bi bili najbrž vi tisti, ki bi plačali najvišjo ceno, je dejala Jelušičeva in se zbranim zahvalila za njihovo takratno ravnanje.

Opozorila je tudi na dilemo, ki se lahko pojavi ob njihovem takratnem dejanju. Danes je namreč po njenem takratni upor proti ukazu vojaške organizacije razumeti kot legitimen, danes pa bi za takšno ravnanje sledilo vojaško sodišče.

Župan občine Radovljica Janko Sebastijan Stušek pa je opozoril, da je bil takratni pogum teritorialcev in občinskih štabov izraz skupne volje in skupnih prizadevanj ljudi, zato dilema o tem, komu je vojska lojalna, ali hierarhiji ali narodu, niti ni bila tako težka.

ako/td
© STA, 2010