Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Vlada danes o novem zakonu o RTVS

Ljubljana, 20. maja - Vlada bo na današnji seji obravnavala predlog novega zakona o Radioteleviziji Slovenija. Gre za predlog, ki je v veliki meri podoben predlogu, ki ga je ministrstvo za kulturo marca letos predstavilo na javni tribuni v državnem zboru, in je bil sicer med navzočo novinarsko in strokovno deležen številnih kritik.

Novi zakon prinaša preoblikovanje javne radiotelevizije v osebo javnega prava posebnega nacionalnega in kulturnega pomena, ki lahko samostojno upravlja s svojim premoženjem. Uslužbenci RTVS po novem ne bi bili več javni uslužbenci, ustanoviteljska upravičenja pa bi v imenu države v celoti izvajal svet zavoda. Parlamentarni program bi se z RTVS popolnoma prenesel v pristojnost državnega zbora, in sicer v prehodnem obdobju dveh let.

Spremenjena bi bila tudi sestava sveta zavoda. Ta bi namesto zdajšnjih 29 imel 15 članov. Od tega bi dva člana na predlog italijanske in madžarske skupnosti ter verskih skupnosti imenoval predsednik države. Pet članov bi imenoval državni zbor, po civilna družba.

ako/td
© STA, 2010