Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Grčiji danes prvi del finančne pomoči držav z evrom

Bruselj, 18. maja - Grčija je danes prejela prvi obrok posojila držav območja evra v višini 14,5 milijarde evrov, so potrdili na grškem finančnem ministrstvu. Prvi obrok vključuje bilateralna posojila desetih držav v območju evra. Slovenija v njem ne sodeluje, bo pa sodelovala v drugem, septembrskem, je povedal finančni minister Franc Križanič.

V prvem obroku po navedbah grškega finančnega ministrstva sodelujejo Nemčija, Francija, Italija, Španija, Nizozemska, Avstrija, Portugalska, Luksemburg, Ciper in Malta.

Skupaj s prvim obrokom posojil Mednarodnega denarnega sklada, ki je bil nakazan že minulo sredo, tako prvi del finančne pomoči Grčiji znaša 20 milijard evrov. Mehanizem podpore Grčiji sicer v treh letih predvideva do 110 milijard evrov posojil, od tega do 80 milijard evrov od držav v območju evra.

Minister Križanič je ob tem danes izrazil pričakovanje, da se bodo razmere na evropskih trgih umirile ter da bo to vplivalo na sorazmerno ugodno obrestno mero in na stabilno gospodarsko okolje tudi za Slovenijo.

pm/mg/jb/jes/jes
© STA, 2010