Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

DZ brez soglasja o novem protikorupcijskem zakonu

Ljubljana, 18. maja - Poslanke in poslanci so začeli razpravo o novem protikorupcijskem zakonu, ki naj bi celovito in sistemsko uredil področje preprečevanja korupcije. Poslance delijo predvsem določbe o imenovanju članov protikorupcijske komisije ter umeščenost področja lobiranja v zakon. Spričo različnih mnenj bodo odločali o več kot 90 vloženih dopolnilih.

Z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije se na novo opredeljuje delovanje komisije za preprečevanje korupcije in zmanjšuje število njenih funkcionarjev s petih na tri. Te funkcionarje bi po novem imenoval predsednik republike, nadzor nad delom komisije pa naj bi opravljal DZ, ki bi mu bila komisija dolžna enkrat letno poročati o svojem delu. Zakon vsebuje tudi določbe o zaščiti prijaviteljev korupcije in določbe o lobiranju.

Namen zakona je po besedah ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs vzpostavitev sistemskega okolja za preprečevanje korupcije, krepitev transparentnosti in integritete javnega sektorja. Predlagane rešitve so po njenih besedah celovite in zelo restriktivne za nosilce moči in vpliva ter skladne z mednarodnimi standardi.

mo/ako/ako
© STA, 2010