Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Razsežnosti krize za bančni sistem se še razkrivajo

Ljubljana, 18. maja - Kljub počasnemu okrevanju slovenskega gospodarstva po finančni in gospodarski krizi se razsežnosti posledic krize za slovenski finančni sistem še razkrivajo, ugotavlja Banka Slovenije v tokratnem poročilu o finančni stabilnosti. Občutljivost bančnega sistema in drugih finančnih posrednikov na potencialne šoke zato ostaja sorazmerno visoka tudi v letu 2010.

Banka Slovenije ugotavlja, da prestrukturiranje virov financiranja slovenskih bank še naprej traja, Slovenija pa je kot celota še naprej odvisna od zadolževanja v tujini in močno občutljiva na pogoje financiranja na mednarodnih finančnih trgih.

Poleg tega počasno gospodarsko okrevanje v panogah, ki so pred krizo beležile največji razmah in najbolj izrazito dinamiko zadolževanja (gradbeništvo, finančno posredništvo in trgovanje z nepremičninami) in zaostrene likvidnostne razmere med podjetji vplivajo na nadaljnje poslabševanje kakovosti posojilnega portfelja.

Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec pravi, da so slovenske banke solventne in kapitalsko ustrezne, a za pospešeno posojilno dejavnost bo treba odpraviti omenjene težave.

jes/jb
© STA, 2010