Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Finančni ministri EU nadaljujejo prizadevanja za stabilen evro

Bruselj, 18. maja - Finančni ministri EU, med njimi slovenski minister Franc Križanič, bodo po sinočnjem maratonskem srečanju evroskupine danes na rednem zasedanju v Bruslju nadaljevali prizadevanja za zagotovitev finančne stabilnosti v Evropi.

Ljubljana.
Minister za finance Franc Križanič.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Minister za finance Franc Križanič.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Finančni ministri bodo med drugim govorili o nadaljnjih korakih v procesu vzpostavljanja mehanizma za stabilnost evra, ki predvideva do 500 milijard evrov evropske podpore in do 250 milijard evrov posojil Mednarodnega denarnega sklada v pomoč državam v območju evra, ki bi se znašle v podobnih težavah kot Grčija.

Evroskupina je sinoči razpravljala o načelih in tehničnih podrobnostih mehanizma, pri čemer so slednje še nedorečene. Zasedanje je minilo v senci domnevnih nesoglasij med Francijo in Nemčijo glede podrobnosti delovanja mehanizma, medtem ko je evro v ponedeljek dosegel najnižjo vrednost v primerjavi z dolarjem v zadnjih štirih letih.

Finančni ministri bodo razpravljali tudi o predlogih za zagotovitev stabilnosti evra, ki jih je v sredo razgrnila Evropska komisija. Komisija med drugim predlaga strožji nadzor nad nacionalnimi proračuni z letom 2011, strožje kazni za kršitelje pakta ter razširitev nadzora na makroekonomske politike.

pm/pm
© STA, 2010