Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pred svetovnim dnevom hepatitisa v Ljubljani brezplačno testiranje

Ljubljana, 18. maja - Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega ob svetovnem dnevu hepatitisa, ki ga obeležujemo 19. maja, tudi letos organizirajo anonimno brezplačno testiranje na okužbo z virusoma hepatitisa B in C. Brezplačno in anonimno testiranje bo potekalo danes in jutri.

Hepatitis je pomemben javno zdravstveni problem, saj je po svetu z virusoma hepatitisa B in C okuženih vsaj 550 milijonov ljudi, opozarja strokovnjakinja s klinike Mojca Matičič. Samo v Evropskih državah zaradi hepatitisa C vsako leto umre dvakrat več ljudi kot zaradi aidsa, opozarja Matičičeva.

Proti hepatitisoma A in B se je mogoče cepiti, cepiva proti hepatitisu C pa ni. Možnosti okužbe z virusom hepatitisa C in B so najbolj izpostavljeni ljudje, ki se izpostavljajo intravenskemu injiciranju drog, tveganim spolnim odnosom, neprofesionalni tetovaži, prebadanju kože (piercing), neprofesionalni akupunkturi, ali pa se naključno zbodejo z okuženo injekcijsko iglo, medtem ko sta hepatitisa A in E večinoma bolezni potnikov v endemična (tropska in subtropska) območja, pojasnjuje Matičičeva.

td/jk
© STA, 2010