Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

GM v prvem četrtletju znova z dobičkom

Chicago, 17. maja - Ameriški avtomobilski velikan General Motors je v letošnjem prvem četrtletju prvič po skoraj treh letih znova posloval z dobičkom. Ustvaril je namreč 865 milijonov dolarjev čistega dobička, medtem ko je v enakem obdobju lani imel 5,98 milijarde dolarjev izgube.

Povratku v črne številke botrujeta med drugim zmanjševanje stroškov in povečanje prihodkov od prodaje z 22,4 milijarde na 31,5 milijarde dolarjev.

General Motors je lani v okviru prestrukturiranja, ki ga je izvedel tekom postopka stečajne zaščite, od ameriške vlade pridobil 50 milijard dolarjev finančne pomoči. Vlada je posledično 61-odstotna lastnica podjetja. General Motors je del pomoči že povrnil in to predčasno.

Glavni izvršni direktor General Motors Ed Whitacre ob tem napoveduje tudi celoleten dobiček, med drugim na račun postopnega okrevanja ameriškega avtomobilskega trga. Če se bo to uresničilo, bi lahko podjetje že letos izvedlo predvideno javno prodajo delnic in s tem predčasno poplačalo celotno vladno pomoč.

arh/uk
© STA, 2010