Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Strokovnjaki: Nato potrebuje nova orodja in nove partnerje

Bruselj, 17. maja - Zveza Nato potrebuje nova orodja, nove partnerje in novo definicijo varnosti, če naj ima še naprej za cilj ščititi svoje članice pred različnimi oblikami napadov, je v svoje poročilo zapisala skupina 12 strokovnjakov pod vodstvom nekdanje ameriške državne sekretarke Madeleine Albright. Skupina je danes predstavila predlog nove doktrine zavezništva.

Ljubljana.
Zastava zveze NATO, grb zveze NATO.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"Zagotavljati varnost članic danes pomeni delati več stvari drugače in sprejemati nove izzive," je v Bruslju dejal generalni sekretar zavezništva Anders Fogh Rassmussen.

Voditelji članic Nata naj bi novo doktrino sprejeli na jesenskem vrhu v Lizboni, skupina pod vodstvom Albrightove pa je imela nalogo pripraviti priporočila, ki bodo podlaga za razpravo voditeljev.

Skupina opozarja, da je treba veliko več pozornosti nameniti načrtovanju, da je potrebnih več usmerjenih vaj ter tudi boljša logistika. Menijo, da bi moral Nato oblikovati lastno obrambo pred raketnimi napadi malopridnih držav, kakršen je Iran, in se zavzemajo za tesnejše sodelovanje z Rusijo.

sk/jk
© STA, 2010