Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Madridu srečanje voditeljev EU in latinskoameriških držav

Madrid, 18. maja - Madrid bo danes gostil vrhunsko srečanje članic EU ter držav Latinske Amerike in Karibov. Cilj tokratnega, že šestega vrha, na katerem bo sodelovalo okoli 60 držav, bo krepitev gospodarskega sodelovanja med državami na obeh straneh Atlantika.

Špansko predsedstvo unije je srečanje označilo za "zlato priložnost" za poglobitev gospodarskega sodelovanja, kljub temu pa utegne pogovore zasenčiti nasprotovanje deseterice evropskih držav obnovitvi trgovinskih pogajanj med EU in združenjem Mercosur, ki ga sestavljajo Argentina, Brazilija, Paragvaj in Urugvaj.

Več latinskoameriških držav je grozilo z bojkotom vrha, ker bo v Madrid prispel honduraški predsednik Porfirio Lobo, ki ga ne priznavajo kot legitimnega naslednjega lani odstavljenega predsednika Manuela Zelaye. Kljub temu zdaj v španski prestolnici pričakujejo večino latinskoameriških voditeljev.

Na vrh iz različnih vzrokov ne bo niti vseh voditeljev članic EU. Med tistimi, ki so se opravičili, je tudi slovenski premier Borut Pahor.

sk/dl
© STA, 2010