Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Vatikanu množica podprla papeža

Vatikan, 16. maja - Nekaj deset tisoč ljudi se je danes zbralo na Trgu Sv. Petra v Vatikanu, da bi izrazili svojo podporo papežu Benediktu XIV., na katerega se zgrinjajo očitki zaradi spolnih škandalov v cerkvenih vrstah. Takšne velike množice se običajno zberejo le v času prazničnih maš in kanonizacij, ne pa ob papeževi tedenski molitvi. Današnje zborovanje je pripravilo združenje 68 italijanskih laičnih skupin.

Vatikan.
Papež Benedikt XVI.
Foto: ANSA/STA
Arhiv ANSA/STA

Vatikan.
Trg svetega Petra, Vatikan.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Katoliško cerkev zadnje mesece pretresajo škandali, povezani s spolnimi in drugimi zlorabami otrok, ki so jih zakrivili duhovniki, njihovi nadrejeni pa so jih pogosto skrivali. Kritike letijo tudi na papeža osebno, ker naj bi za te zlorabe vedel, še ko je pod prejšnjim papežem vodil kongregacijo za doktrino vere, a ni ukrepal.

Kritike na papeža letijo tudi, ker pri odzivih na pedofilske škandale dlje od moralnih obsodb zlorab pravzaprav ni šel. Sicer je zahteval, da se storilce preda roki pravice, ni pa na primer zamenjal škofov in drugih cerkvenih dostojanstvenikov, ki so zlorabe prikrivali.

mg/mc/mc
© STA, 2010