Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

EBRD Sloveniji za letos napoveduje 1,3-odstotno rast

Zagreb, 15. maja - Evropska banka za obnovo in razvoj v svoji najnovejši napovedi Sloveniji za letos napoveduje 1,3-odstotno gospodarsko rast, v prihodnjem letu pa 2,2-odstotno. Regija, ki zajema države od Srednje Evrope do Srednje Azije, bo letos v povprečju zabeležila 3,7-odstotno rast, prihodnje leto pa štiriodstotno, navajajo analitiki banke v najnovejšem poročilu o gospodarskih gibanjih.

Banka je sicer še januarja Sloveniji za letos napovedovala 1,9-odstotno rast. Napoved so analitiki znižali, saj so ocenili, da rast upočasnjuje neizvajanje reform v finančnem sektorju in prevelik vpliv države na gospodarstvo. Ob tem navajajo, da je Slovenija lani beležila zmanjšanje obsega bruto domačega proizvoda za 7,8 odstotka in bo slovensko gospodarstvo postopoma znova beležilo stopnje rasti.

Napoved za regijo za letos so popravili s 3,3 odstotka na 3,7 odstotka. Kljub temu EBRD okrevanje v regiji ocenjuje kot negotovo in počasno. K temu prispeva velika spremenljivost v Zahodni Evropi, posebej v Jugovzhodni Evropi. Posledice krize se bodo še vedno odražale v obsegu slabih posojil in brezposelnosti, ki zavirata kreditno rast in povečevanje domače potrošnje.

kk/bdo/kk
© STA, 2010