Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Brečevič: Cene pogonskih goriv se ne bodo bistveno spremenile

Ljubljana, 16. maja - V torek se bodo skladno z modelom izračunavanja cen naftnih derivatov znova spremenile cene pogonskih goriv. Potem ko so se pred skoraj 14 dnevi cene približale rekordni ravni, doseženi julija 2008, direktor Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji Djani Brečevič tokrat bistvene spremembe ne pričakuje.

Ljubljana, GH Union.
Direktor Inštituta za Raziskave v Energetiki, Ekologiji in Tehnologiji Djani Brečevič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je ocenil Brečevič, bosta ob upoštevanju dviga trošarin, ki se bodo zvišale za približno 0,5 centa na liter, gibanja borznih kotacij cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolarja, ceni neosvinčenega 95- in 98-oktanskega bencina ostali na približno enaki ravni, medtem ko se bosta dizelsko gorivo in kurilno olje malenkost podražila.

Brečevič je prepričan, da bodo v prihodnje še dodatne obremenitve maloprodajnih cen pogonskih goriv, bodisi kot okoljska dajatev bodisi kot dodaten dvig trošarin. Zato ne pričakuje, da bi cene v prihodnje drastično padle. Poceni bencina ne bo več, ta doba je minila, prihajajo časi zviševanja, je še poudaril.

kk/uk
© STA, 2010