Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Precej zanimanja za nepovratne spodbude Eko sklada

Ljubljana, 15. maja - Vlada je v četrtek sprejela program dodeljevanja nepovratnih finančnih spodbud občanom za izboljšanje energetske učinkovitosti. Izvajalec programa je Eko sklad, kjer so sprejetje programa, kot pravi direktor Franc Beravs, že težko pričakovali, saj opažajo velik interes občanov.

Ljubljana.
Direktor slovenskega ekološkega sklada Franc Beravs.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Letos bo na voljo 18 milijonov evrov, razpis pa bo v Uradnem listu in na spletnih straneh sklada objavljen 21. maja. Prvi razpis bo namenjen občanom, ki so v obdobju od zaključka prejšnjega razpisa oktobra lani že izvedli določene ukrepe vgradnje ogrevalnih solarnih sistemov, vgradnje biomasnih kotlov, izolacije fasad in zamenjave stavbnega pohištva.

Nato bo sklad objavil poseben javni poziv za tiste ukrepe, ki jih občani šele nameravajo izvesti, nabor pa se bo razširil med drugim še na toplotne črpalke, na sisteme prezračevanja z vračanjem odpadne toplote in na nakup stanovanjskih enot v pasivno grajenih večstanovanjskih objektih. Ločeno od teh dveh bo sklad objavil še en javni poziv, ki bo namenjen energetskim naložbam etažnih lastnikov. Na Eko skladu letos pričakujejo približno 12.000 vlog za nepovratne finančne spodbude.

vpu/arh
© STA, 2010