Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

15. maj - svetovni dan podnebnih sprememb

Ljubljana, 15. maja - Danes je svetovni dan podnebnih sprememb. S tem pojmom se označuje spreminjanje globalnega in regionalnega podnebja na Zemlji v daljšem časovnem obdobju. Segrevanje ozračja je ožji pojem od podnebnih sprememb in označuje povečanje povprečne temperature zraka in vode v zadnjih nekaj desetletjih.

Glavni vzrok za segrevanja ozračja je povečanje emisij ogljikovega dioksida v zraku, skupaj s povečanjem vsebnosti drugih toplogrednih plinov.

Slovenija je v letu 2008 emisije toplogrednih plinov glede na izhodiščno leto 1986 povečala za pet odstotkov in jo na področju zmanjševanja emisij toplogrednih plinov čaka še precej dela.

Do konca junija naj bi bil pripravljen zakon o podnebnih spremembah, ki bo dolgoročen okvir Slovenije za zmanjševanja toplogrednih plinov. Predvidel naj bi 80-odstotno znižanje emisij do 2050 glede na leto 1986. Do takrat naj bi letne izpuste na prebivalca omejili na dve toni.

Agencija za okolje opozarja na nujnost ustreznega odzivanja in prilagajanja spremembam. V ta namen je izdala publikacij z naslovom Okolje se spreminja - podnebna spremenljivost in njen vpliv na vodno okolje.

uk/bst
© STA, 2010