Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Ustavno sodišče zavrglo zahtevo vlade za oceno ustavnosti zakona o državnem tožilstvu

Ljubljana, 14. maja - Ustavno sodišče je na seji 5. maja zavrglo zahtevo vlade za oceno ustavnosti 2. in 3. odstavka 41. člena zakona o državnem tožilstvu, so danes sporočili z ustavnega sodišča. Kot so med drugim zapisali v obrazložitvi sklepa, ustavno sodišče ni pristojno v postopku presoje ustavnosti zakona dajati svetovalnih mnenj.

Vlada je ob začetku postopka odločanja o predlogu za razrešitev generalne državne tožilke na ustavno sodišče vložila zahtevo za oceno ustavnosti dveh členov zakona o državnem tožilstvu, saj se ji je ob tem zastavilo vprašanje, kaj je pravilen, zakonit (pošten) postopek razrešitve generalnega državnega tožilca.

Odločitev pritrjuje oceni ministrstva in vlade, da so možne štiri različne razlage drugega in tretjega odstavka 41. člena zakona o državnem tožilstvu, so v odzivu zapisali na ministrstvu. Na ministrstvu bodo preučili možnost in smiselnost, da vladi predlagajo sprožitev postopka za avtentično razlago te določbe zakona o državnem tožilstvu v državnemu zboru.

apo/tz
© STA, 2010