Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Svizu predlagajo 24-letno povprečje pri izračunu višine pokojnine

Ljubljana, 14. maja - V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije vladi predlagajo, naj spremeni nekatere predvidene spremembe pokojninske zakonodaje. Izračun pokojnin naj se opravlja na podlagi 24-letnega plačnega povprečja, strinjajo pa se s predlogom za dvig upokojitvene starosti na 63 oz. 65 let, je danes pojasnil član izvršnega odbora sindikata Goran Treursić.

V izvršnem odboru so generalnega tajnika sindikata Branimira Štruklja že pooblastili, naj v pogajanjih z vlado zastopa taka stališča sindikata.

Treursić poudarja, da se v Svizu zavedajo nujnosti pokojninske reforme, a ne na tako grob način, kot je predlagala vlada. V nečem bodo morali popustiti tudi sindikati, pravi Treursić, a vse ni sprejemljivo.

Socialni partnerji se o pokojninski reformi z vlado usklajujejo vsak ponedeljek. Po predlogu sindikalne strani, ki so ga predstavili na ponedeljkovem nadaljevanju pogajanj o predlogu pokojninske reforme pri predsedniku vlade Borutu Pahorju, naj bi bila spodnja meja za upokojitev 60 let, pokojninska doba pa naj bo pri moških 40 let in pri ženskah 38 let.

td/apo/tz
© STA, 2010