Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na posvetu o gradnji prvega odlagališča radioaktivnih odpadkov v Sloveniji

Ljubljana, 13. maja - V državnem svetu je danes potekal posvet o gradnji odlagališča radioaktivnih odpadkov v Vrbini pri Krškem. Udeleženci so se strinjali, da Slovenija takšno odlagališče potrebuje, vendar mora pri njegovi gradnji upoštevati tudi dejavnik okolja in ljudi, ki imajo pogosto napačne predstave o nevarnosti radioaktivnih odpadkov.

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je dejal, da so predsodki in nezaupanje javnosti do odlagališča radioaktivnih odpadkov povezani s samo definicijo problema. Odlagališče, radioaktivnost in odpadki imajo negativno konotacijo, zato bi z redefinicijo tega pojma morda dosegli večje soglasje ljudi, je menil Gantar.

Direktor uprave za jedrsko varnost Andrej Stritar je dodal, da Slovenija mora najti rešitev za jedrske odpadke, s tem pa se je strinjala tudi Metka Kralj z Agencije za radioaktivne odpadke. Takšni odpadki vsebujejo radioaktivne snovi, zato so včasih lahko škodljivi za zdravje ljudi in drugih organizmov, ni pa to samo po sebi nujno, je dejala Kraljeva.

fz/arh
© STA, 2010